Gyantai emlékezés

2017.09.26 / M RIPORT / 14'17"

Azon a vasárnapon is szép őszi napsütés volt a Bihar megyei Gyantán, 1944-ben, mint tegnapelőtt.

Riportunk egyik megszólalója, Erzsébet 13 éves kislányként élte át, azokat a borzalmakat, amelyek emléke most is megrázó fájdalommal tör fel a 86 éves idős asszonyból. Édesapját és két fiú testvérét gyilkolták meg további falubeli civil áldozatokkal együtt azon a tragikus vasárnapon.

A kommunista diktatúra idején, évtizedeken keresztül a sajtóban rendszeresen, kampányszerűen jelentek meg leírások, beszámolók túlkapásokról, kegyetlenkedésekről, amelyeket észak-erdélyi román polgári lakosok szenvedtek el a világháború alatt a magyaroktól. Ami az ellenkező oldalról történt, arról egy szót sem volt szabad leírni.
A nyolcvankilences rendszerváltás és a hivatalos cenzúra megszűnése után a bukaresti Magyar adás volt az első, amely megpróbálta kiegyensúlyozni az addigi egyoldalú tájékoztatást Boros Zoltán Fekete vasárnap című dokumentumfilmjével, amely az 1944 őszén észak felé nyomuló, Leonard Mociulschi tábornok által vezetett hadtest magyar polgári lakosok ellen elkövetett kegyetlenkedéseiről számolt be.
Az idei megemlékezésen készült riportunkban is láthatók részletek a 24 évvel ezelőtt készült dokumentumfilmből, megszólalnak áldozatok családtagjai és Gábor Ferenc, aki egy megrázó riportkönyvben állított emléket a tragikus eseményben elveszett embereknek.

  

 

Készítették: B. Nagy Veronika, Tárkányi János, Csergő József