A szabadság gesztusa

2020.05.05 / M DOKUMENTUM/ 27'59" + 40'11"

Kiss Béla neve fogalom Sepsiszentgyörgyön. Monumentális festészet, gesztusfesztészet, performance és akvarellfestés terén is jelentőset alkotott. A szakmai elismerés azonban folyamatosan váratott magára.

Az Erdélyi Művészeti Központban két éve megnyílt első hazai, absztrakt festményeit felvonultató reprezentatív kiállítása a szakmabelieket és érdeklődőket egyaránt meglepte. Egy sordró erejű, a korabeli művészeti áramlatokkal kortárs, ám méltatlanul elhanyagolt életműre derült fény.

 

 

Bár sokan csupán rajztanárként ismerik, Kiss Béla a monumentális festészet, gesztusfesztészet, performance és akvarellfestés terén is jelentőset alkotott. Az alkotás mellett elsöprő energiával vetette bele magát a performance, a jazz, a film és virágrendezés művészetébe, klubszerű tevékenységeken osztva meg élményeit tanítványaival. Generációk művészeti érdeklődését határozta meg ezáltal, tanórái, audíciói, vetítései, a jazzkoncerteken való közös részvétel a diktatúra legsötétebb éveiben a szabadság forrását jelentette sokak számára. Betegsége miatt sajnos nem láthatta a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban megrendezett kiállítását. A körülmények ellenére vendégei lehettünk egy délutánra a kolozsvári otthonában.

 

 

M DOKUMENTUM - 27'59" + 40'11"

Beszélők: Vécsi Nagy Zoltán, Ütő Gusztáv, Zayzon Ádám, Deák Barna, Deák M. Ria, Hubbes László, Lázár-Prezsmer Endre, Kiss Márta, Kiss Béla

Operatőr, vágó: Sánta Ádám
Szerkesztő: Nagy Enikő
Fordító: Sánta Ádám, Csendes Mária

 

#KissBéla, #erdélyiképzőművészet, #Sepsiszentgyörgy

https://www.emuk.ro/portfolio-item/kis-bela-2018-jun-30-es-jul-27/