Támasztok magamnak hűséges papot

2016.10.31 / ARANYSZALAGTÁR  44'38"

Október 31. a reformáció ünnepe és idén most kezdődik az 500 éves évforduló ünnepi éve. 1517-ben ezen a napon szegezte ki a templomajtóra Luther Márton a híres 95 tételt.

Ezt a napot természetesen jelképesen tekintik a reformáció kezdetének, mert sok hitvita előzte meg a híres 95 tételt és az egyháztörténelem részletesen tárgyalja az előreformátorok iratait. Máig érvényes az „ecclesia semper reformanda” egyetemes elve, amely lehetővé tesz egy folyamatos felekezeti önvizsgálatot. Ugyanakkor a reformáció a római katolikus egyház megújulását is jelentette és nagy hatással volt és van a mai napig a kereszténység egészére.
A kezdetben Nagyenyeden működő református fakultást Szász Domokos püspök idejében költöztették Kolozsvárra, új épületbe, amelyet 1895 őszén, 121 évvel ezelőtt nyitottak meg. Ebben működik ma is a Protestáns Teológiai Intézet, az erdélyi magyar református, unitárius és evangélikus egyházak lelkipásztorképző egyeteme.
Dokumentumfilmünk a 100 éves évfordulóra készült, 1995-ben. Az akkori megszólalók közül már sokan távoztak az élők sorából, és az intézet is átalakulásokon ment keresztül az eltelt 21év alatt. A film készítése idején csupán 5 évvel voltunk túl a közel fél évszázados üldöztetésen, amit az egyházak, és ezen belül kiemelten ez az intézet kénytelen volt elviselni és valahogy túlélni. Ma ezzel műsorral emlékezünk meg a reformáció ünnepéről.

 

 

Vágó: Nitsch Petioki Lóránd
Operatőr: Xantus Gábor
Szerkesztő: B. Nagy Veronika, Vetési László