Barabás Ferenc magyarsülyei prímás zenekara: Kutasföldi népdalok -1976

2019.10.07 / ARANYSZALAGTÁR / 06'36"

A 43 évvel ezelőtt készült archív zenei felvétellel kapcsolatban Pávai István népzenekutató, egyetemi tanár, a Magyar Akadémia tudományos főmunkatársa visszaemlékezéséből idézünk: „1976 tavaszán Panek Katival és kolozsvári zeneakadémista diáktársammal, Csortán Mártonnal

lehetőséget kaptunk a Magyaradás részéről egy kutasföldi népdalokból összeállított tévéfelvétel készítésére. Kati nagyapja, a magyarózdi születésű Horváth István költő, folklórgyűjtő véleményét is kikértük, aki azt mondta, hogy ezekhez az erősen táji karakterű dalokhoz helybeli, autentikusan muzsikáló zenekar illene. Neki is vágtunk felkutatni a terepen egy ilyen zenekart, és elég sok fáradozás után összeállt Barabás Ferenc „Peci” magyarsülyei prímás zenekara.

A felvételeket Bukarestben Boros Zoltán készítette, aki akkoriban elsősorban a könnyűzenei és jazz műsorok szerkesztője, zenei rendezője volt, lévén maga is jazzmuzsikus. Úgy láttam, Boros Zolit egyáltalán nem zavarta a kutasföldi zenekar sajátos hangzása, kizárólag dúrakkordokból álló harmonizálása, pedig ilyesmire addig nem volt precedens az akkori televízióban. A muzsika nyers erejéből, spontaneitásából, improvizatív elemeiből sejthető volt, hogy itt egyfajta régies regionális „könnyűzenéről” van szó.”

 

Szerkesztő: Boros Zoltán
Készítették: B. Nagy Veronika, Bán József, Rostás Emília