Hetvenöt éve történt Gyantán

2019.09.30 / M RIPORT / 19'19"

Van Bihar megyében egy nagy titkokat rejtegető falu, ahol alig két évtizede emlékeznek meg egy emberöltőnyi idővel ezelőtt történt rémséges eseményről. A gyilkosok már meghaltak, maradt a gyantai emberek gyásza, akár otthon, vagy bármerre a nagyvilágban. Nekik mostanra már megadatott, hogy évente megemlékezzenek az ártatlan kivégzettekről.

Mit és miért kell tudnunk ezekről a szomorú eseményekről? Összetett tanulságokkal szolgál a történet. Bármekkora a veszteség, a gyantaiak tudták, nincs helye a bosszúnak, az önbíráskodásnak. Járhatatlan út. Ameddig az egyik román gyilkolta az ártatlan embereket, csak mert magyarok voltak, addig egy másik román, a falubeli orvos megmentette a magyar pap családját.
A Magyar Adás először 1993-ban szólaltatta meg a falubelieket és később a kivégzést levezénylő tiszt özvegyét, aki férje naplójából olvasta fel az eseményre vonatkozó részletet. Rendszeresen ott voltunk a megemlékezéseken, túlélőkkel, szemtanúkkal készítettünk riportokat. Sajnos, hogy a téma szakszerű, történészi feldolgozása még mindig várat magára.

 

Készítették: B. Nagy Veronika, Tárkányi János, Csergő József